• 5 kesalahan sewaktu apply sunscreen

    5 kesalahan sewaktu apply sunscreen
    5 kesalahan sewaktu apply sunscreen
    5 kesalahan sewaktu apply sunscreen
    5 kesalahan sewaktu apply sunscreen
    5 kesalahan sewaktu apply sunscreen
    5 kesalahan sewaktu apply sunscreen

    Harini I nak share berkenaan kesalahan memakai sunscreen. Mesti korang ingin sapu sunscreen dekat muka gitu je dah cukup kan? Sebenarnya ada step tertentu yang korang perlu ambil tahu & follow tau. Kalau tak penggunaan sunscreen korang tu tak berkesan. Jum kita tengok kesalah apa yang selalu orang buat dalam memakai sunscreen ni.

    *1. Sunscreen tidak cukup nilai SPF 30 dan perlindungan total*

    Saat membeli sunscreen, kita perlu memperhatikan formula yang terkandung di dalamnya. Pastikan bahawa sunscreen tersebut memberikan perlindungan maximum yang dapat melindungi kulit dari sinar matahari. Untuk mendapatkan perlindungan yang maximum, pilih sunscreen setidaknya yang memiliki SPF 30 setiap hari untuk block 97% sinar UV. Produk yang korang pilih juga harus memiliki perlindungan spektrum yang luas yang boleh melindungi kulit dari sinar UVB (pembakaran) dan UVA (penuaan).

    *2. Tidak Menggunakan Sunscreen yang Tepat Sesuai Jenis Kulit*

    Dengan banyaknya sunscreen yang tersedia saat ini, korang perlu pandai memilih sunscreen yang sesuai dengan jenis kulit.

    Jika korang memiliki kulit yang cenderung berminyak atau berjerawat, jadinya korang boleh memilih sunscreen yang sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat, contohnya sunscreen yang memiliki formula mattifying atau lebih ringan. Pilih juga sunscreen non-comedogenic sehingga tidak mudah menimbulkan jerawat. Sama juga, untuk korang yang memiliki kulit kering, kena pilih sunscreen yang boleh melembapkan kulit, dan memberikan tampilan glowing atau glass-skin effect.

    *3. Tidak reapply pemakaian sunscreen*

    Sama seperti face powder, sunscreen boleh memudar. Maka dari itu, kita perlu re-apply agar perlindungan UV tetap efektif. Idealnya, kamu perlu mengaplikasikan lapisan baru setiap dua jam, terutama jika sedang berada diluar. Re-apply sunscreen penting dilakukan untuk mengembalikan performance sunscreen yang telah menurun setelah 2 jam pertama pemakaian. Dengan rajin re-apply sunscreen setiap 2 jam sekali, maka kemungkinan munculnya permasalahan kulit akibat sinar UV pun dapat dihindari.

    *4. Tidak apply dengan jumlah yang cukup*

    Perlu diketahui walaupun kita menggunakan sunscreen dengan SPF 50 atau bahkan SPF 100 sekalipun, kita masih boleh mendapatkan kerosakan akibat sinar matahari! Nak tahu kenapa??? Yup, ini terjadi jika kita tidak apply dengan amount yang cukup. Menurut American Academy of Dermatology, kita memerlukan satu gelas penuh sunscreen untuk menutupi seluruh wajah dan tubuh, iaitu sekitar seperempat tbsp untuk wajah atau sekitar dua jari penuh, dan setengah hingga sepertiga tbsp untuk wajah serta leher.

    *5. Mengunakan sunscreen hanya saat cuaca panas*

    Ramai yang ingat bahawa sunscreen hanya perlu diaplikasikan sewaktu cuaca panas.

    Menurut American Academy of Dermatology Association (AAD), sunscreen perlu diaplikasikan setiap saat, meskipun cuaca sedang mendung.

    Bahkan, disebutkan bahawa 80 percent sinar UV dapat menembus kulit meskipun cuaca sedang mendung.

    Untuk itu, selalu aplikasikan sunscreen untuk melindungi dan menurunkan risiko kanser kulit.

    Haaa dapatkan? Jangan lupa, gunakan sunscreen dengan betul gais ❤️✨