• Taknak Jerawat Tumbuh Walaupun Pakai Makeup Lama?

    Taknak Jerawat Tumbuh Walaupun Pakai Makeup Lama?
    Taknak Jerawat Tumbuh Walaupun Pakai Makeup Lama?
    Taknak Jerawat Tumbuh Walaupun Pakai Makeup Lama?

    Taknak Jerawat Tumbuh Walaupun Pakai Makeup Lama?
    Taknak Jerawat Tumbuh Walaupun Pakai Makeup Lama?

    Hi semuanya! Harini i nak share satu topik menarik tentang rawatan kulit yang boleh buat kulit jadi lebih sihat dan anti jerawat walaupun korang pakai makeup lama. Jadi apa tunggu lagi? Let’s get to it ✨

    ✅ PILIH MAKE UP YANG SESUAI MENGIKUT JENIS KULIT MASING MASING

    Untuk mereka yang ada kulit berminyak, gunakan makeup yang diformulasikan matte kerana dapat mengurangi minyak pada wajah yang menyumbat pori-pori kita dan menimbulkan komedo dan jerawat. Kita taknak la macam tu kan? So kena la baca dulu and buat research sebelum korang beli makeup baru!

    ✅ BERSIHKAN WAJAH SETELAH MEMAKAI MAKE UP

    Lakukan double cleansing dengan oil cleanser,

    cleansing balm atau dengan micellar water lepastu korang boleh basuh muka dengan face wash biasa. Melakukan double cleansing dapat membersihkan pori-pori supaya tidak mudah untuk muka naik jerawat.

    ✅ MEMBERSIHKAN MAKEUP TOOLS

    Bersihkan alat-alat make up seperti sponge dan brush sekurangnya seminggu sekali. Jika tidak dibersihkan,

    akan terjadi bakteria terkumpul yang boleh menimbulkan jerawat. Gunakan sabun khusus untuk

    membersihkan alat-alat make up agar tidak rosak dan selamat untuk kulit.

    ✅ JANGAN SKIP SKINCARE DAN EXFOLIATE

    Gunakan skincare sesuai mengikut kulit masing masing. Biasanya yang sesuai untuk kulit berjerawat adalah AHA BHA. Yang penting korang kena konsisten exfoliate muka sekurang kurangnya 2-3 kali seminggu tau! Sel kulit mati akan boleh dikurangkan dan jerawat pun tak naik.