• [VIDEO] Sweety-soft Makeup Look! ‍️

    Hai hai nihaooo dajiaaaa! Koranggg yumie nak ajar full makeup tutorial lagiii! Okay before start makesure korang dah prep muka siap-siap. Dah pakai foundation & contour your face sesiap tauu because yumie akan ajar step seterusnya sahaja.

    Bahan bahan :

    🩰 Eyeshadow palette

    colour : soft peach.

    🩰 Glitters cream.

    🩰 Eyelash Curler.

    🩰 Mascara.

    🩰 Blusher.

    🩰 Eyebrow Soap & Spoolie.

    🩰 White eyeliner pencil.

    🩰 Lip liner.

    🩰 Lipgloss.

    🩰 Eyebrow Pencil – brown.

    🩰 Highlighter.

    Firstly,

    〽 Pilih eyeshadow yang warnanya soft peach so that eyes look fresh, tak gelap. ada orange-gee sikit.

    – then rata kan ke seluruh kelopak mata as based eyeshadow.

    – jangan lupa juga bawah mata, belah hujung sahaja tau. gunakan warna yang lebih pekat. (soft brown).

    Secondly,

    〽 Apply the glitters cream!

    – okay for this step, untuk nak bagi dia nampak cantik dan rata..

    – first kena letak dulu kat tangan kita sikit, then dap dap.

    – next step baru dap dekat area depan kelopak mata.

    – dap je tau, nanti eyeshadow hilang (sebab yumie guna glitter cream).

    – lepastu korang amik eyeshadow tadi, reapply untuk bagi dia nampak lebih soft – buat just like i do.

    Thirdly,

    〽 Soft Eyeliner.

    – Untuk bagi sweet and soft look ni, kita akan pakai brown eyeliner ala ala korean sikit.

    – untuk lukis tu, just layang-layangkan sahaja brown eyebrow pencil tu. Dont need buat dia terlalu pekat atau nampak sangat.

    – just buat untuk sekadar “adaa” sahaja tau.

    Forthly,

    〽 Tarikkan ke atas sehingga kena wing yang kita buat tadi.

    – gunakan eyeshadow yang sama = dark brown eyeshadow.

    – kita colourkan sikit bahagian dalam dia.

    – and then pekatkan sikit bahagian depan..

    Fifth,

    〽 Curl your lashes!

    – okay for this step, yumie memang jenis ak pakai fake lashes. sooo yumie akan ketipkan dulu bulu mata, then pakai mascara macam biasa.

    – yang paling penting, jangan pakai comot comot okay?

    Sixth,

    〽 Brush your eyebrow.

    – yumie pakai eyebrow soap, untuk dapatkan look yang lebih natural. but if korang jenis bulu kening nipis, kena la pakai eyebrow pencil sikit tau untuk lukis kening korang.

    – kalau pakai eyebrow soap ni lebih senang sebab dia nampak teratur and tersusun cantik.

    Seventh,

    〽 Blush your cheek!

    – untuk blsuher, yumie pakai lifted punya cara (boleh refer my recent post on lemon8).

    – oh yaa, jangan lupa di hidung, dagu and dahi sikit hehehe.

    Eighth,

    〽 Apply your lipstick & lipgloss!

    – for the lips, choose 1 lip liner yang boleh buat base untuk our lips. amik colour yang nude sikit, but jangan nude yang ke brown. amik nude yang nak pink sikit.

    – sebab kita nak achieve soft look, so bibir kena look pink nude sikit tau.

    – then apply the lipsgloss!

    Ninth,

    〽 Okay this is additional!

    – pakai eyeliner putih dekat bawah line eyeliner yang kita buat pakai eyebrow pencil td. just follow macam yang yumie buat tu tauu!

    – ohhh ya jangan lupa juga dekat waterline awak.

    ⚜️EXTRA TIPS ⚜️

    • jangan lupa pakai highlighter tau tau.

    – Kening, dagu, tulang pipi and hidung.

    Recommended Item (based on experience) :

    🩰 Eyeshadow palette : Otwoo cosmetics

    colour : soft peach.

    🩰 Glitters cream : any on shoppe

    🩰 Eyelash Curler : Otwoo cosmetics

    🩰 Mascara : Otwoo cosmetics

    🩰 Blusher : Otwoo cosmetics

    🩰 Eyebrow Soap & Spoolie : Otwoo cosmetics

    🩰 White eyeliner pencil : kiss beauty (shoppe)

    🩰 Lipgloss : neelofa lipgloss

    🩰 Eyebrow Pencil : okaya eyebrow pencil

    Follow and likes for more tips tau, lav ya 💕