• CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI

    CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI
    CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI
    CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI

    CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI
    CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI
    CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI
    CUCI MESIN BASUH SENDIRI. IKUTI 5 LANGKAH MUDAH NI

    Kenapa ada kepingan daki terlekat di baju? Bukan tu je, baju yang baru basuh pun berbau masam. Haa, kalau ni yang berlaku, cuba tanya diri sendiri, bila kali terakhir korang cuci mesin basuh? Sebenarnya, cara cuci mesin basuh bukanlah susah mana.

    Kenapa korang perlu cuci mesin basuh secara berkala? Untuk pengetahuan korang, sabun pencuci baju, pelembut pakaian dan juga segala kekotoran pada baju korang boleh bergumpal di dalam mesin.

    Bukan tu je, kalau tak dibersihkan, semua kotoran ini boleh melekat pula pada baju korang. Sebab tulah, ada baju yang masih lagi nampak kotor walaupun dah dibasuh.

    Oleh sebab itu, korang kena cuci mesin basuh sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk pastikan baju bersih dan berbau segar.

    Langkah-langkahnya mudah sahaja:

    1. Gunakan mode tub hygiene untuk mencuci mesin basuh

    Senang je nak cuci mesin basuh especially mesin basuh yang ada mode self cleaning. Korang boleh pilih mode ‘tub hygiene’, ‘tub clean’, ‘drum cleaning’ atau sebagainya yang ada pada mesin basuh korang. Just letakkan sabun pencuci, tekan butang start dan tinggalkan saja.

    2. Gunakan serbuk pencuci mesin basuh

    Langkah seterusnya untuk cuci mesin basuh adalah menggunakan sabun pencuci khas. Sabun ini boleh didapati dengan mudah di pasar raya. Selalunya, ia dijual dalam bentuk tablet atau serbuk.

    Tak ada sabun pencuci khas? Boleh juga gunakan cuka, baking soda atau peluntur. Caranya korang tuangkan saja sabun ni ke dalam drum mesin basuh korang. Ikut saja arahan pada packaging.

    3. Cuci laci sabun dalam mesin basuh

    Mesin basuh korang ada laci tempat letak sabun pencuci? Jika korang dah lama tak cuci mesin basuh, besar kemungkinan kawasan ini juga akan menjadi kotor dan dipenuhi daki. Korang boleh gunakan berus kecil atau berus gigi untuk bersihkan laci ni.

    4. Cuci filter dalam mesin basuh

    Jangan lupa, kawasan dalam mesin basuh yang mempunyai filter juga perlulah dibersihkan ya sebab di kawasan inilah banyak habuk dan bulu yang bergumpal. Bersihkan daki dalam filter supaya baju yang dibasuh lebih bersih dan berbau wangi. Gunakan berus gigi untuk menyental.

    5. Cuci kawasan sekeliling penutup/pintu dan badan mesin basuh

    Gunakan kain mikrofiber untuk lap kawasan sekeliling penutup/pintu dan badan mesin. Selalunya banyak habuk terperangkap dicelah-celah kawasan tersebut tanpa kita sedari.

    Lepas dah tau cara cuci mesin basuh ni, bolehlah korang lakukannya dengan kerap lepas ni. Baju-baju korang pun akan lebih bersih dan berbau wangi.